Centraal in dit boek staat de beslisruimte. Als de leider zijn eigen aansturing niet kent, zullen zijn reacties, zijn houding en zijn beslissingen niet open en onbevooroordeeld kunnen plaatsvinden. Zijn eigen onbewuste stuurt dan namelijk altijd af op de zekerheid van het vermijden van eigen pijn.

De beslisruimte is eendimensionaal. Er wordt gewerkt met voorbeelden van leiderschap binnen grote organisaties. Zo blijkt in welke valkuilen individuen stappen als ze zich niet bewust zijn van deze onbewuste aansturing. En zo blijkt ook de beslisruimte bij grote leiders, uiteindelijk – als ze niet zelfbewust handelen – eendimensionaal te zijn. Met voorbeelden en handvaten reikt dit boek de mogelijkheid aan om meer zelfbewust te worden.

Auteur
Ed J. Baas is verandermanager binnen de overheid en industrie en richt zich met name op de onbewuste aansturing in teams en individuen. ”Ik geef inzicht in het feit dat de onbewuste aansturing van grote invloed is op de objectiviteit van beslissingen en de oorzaak is van veel conflicten. Zoals non-verbale communicatie tachtig procent uitmaakt van de totale informatiestroom, zo maakt onbewustheid tachtig procent uit van onze totale beslisruimte.”