Alcohol drinken is in slaap vallen terwijl je droomt dat je wakker bent. Voor de een kan dat een aangename en welkome incidentele ervaring zijn. Voor de ander iets dat hem bijna dagelijks overkomt zonder er nog vat op te hebben. Maar wat eens als een welkome en aangename ervaring of als een mooie droom begint, kan verworden tot een nachtmerrie waaruit het moeilijk meer ontwaken is. Dit boek gaat over wakker worden en helder zijn.

De Grote Verdoving graaft dieper dan de meeste boeken over dit onderwerp en kiest een heldere en totale benadering van het probleem: alcohol in het perspectief van de samenleving. Niet alleen wordt het probleem benoemd, er wordt ook een oplossing geboden. Maar deze oplossing vraagt wel om een verregaande en radicale koerswijziging. Het overwinnen van een verslaving gaat over mens-zijn en het leven (opnieuw) aangaan. iedereen kan stoppen met destructieve patronen -zoals een verslaving- en weer kiezen voor leven in plaats van overleven. Leven moeten we weer leren.

Dit boek is handleiding voor het weer vrij en helder leven, zonder alcohol - zonder verslaving. de Grote Verdoving biedt daarmee het perspectief voor een werkelijk krachtige en oprechte leefstijl.

Hoofdstuk 1